Concrete Plinth House / DGN studio

first_imgArchitects: DGN studio Area Area of this architecture project “COPY” 2020 United Kingdom ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/961480/concrete-plinth-house-dgn-studio Clipboard Manufacturers: Diespeker & Co, Dinesen, Farrow and Ball, Steyson, Vola, Dean Edmonds, Duravit, Gessi, Plaster Collective Photographs:  Nick Dearden Manufacturers Brands with products used in this architecture project Orsman Construction Photographs “COPY” Area:  157 m² Year Completion year of this architecture project Projectscenter_img Houses Concrete Plinth House / DGN studioSave this projectSaveConcrete Plinth House / DGN studioSave this picture!© Nick Dearden+ 37Curated by Paula Pintos Share Concrete Plinth House / DGN studio CopyHouses, Extension•London Borough of Hackney, United Kingdom ArchDaily Year:  Save this picture!© Nick DeardenRecommended ProductsBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXConcealed Blind System – One-BoxWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsWindowsVitrocsaMinimalist Window – SlidingWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsText description provided by the architects. Tasked with crafting versatile spaces suitable for relaxation, entertaining, and hosting intimate dining and arts evenings, DGN Studio have transformed a dark Victorian semi-detached terrace into a serene, brutalist-inspired home in East London.Save this picture!© Nick DeardenSave this picture!© Nick DeardenThe clients, a young couple, initially appointed DGN Studio to reconfigure their dark north-facing kitchen into a light communal area for events and gatherings and to reorganise the upstairs bathroom. However, the brief quickly evolved to include a light renovation of the upper floor as the couple cottoned on to DGN Studio’s exceptional eye for natural materials and clever spatial planning nous.Save this picture!© Nick DeardenDoing away with the typical Victorian arrangement of small disconnected rooms, DGN Studio opted for a functional floor plan that flows both physically and visually. Parallel stepped openings link each space and offer long open views from the entry and front living room through to the rear garden.Save this picture!© Nick DeardenDinesen timber floors and muted terrazzo tiles draw visitors into the kitchen where the clients’ love of concrete is celebrated. Long, low concrete benches grow from the concrete floors to line the perimeter of the kitchen and dining space as multi-purpose seating, staging, and display options. The concrete kitchen worktop floats on smokey Farrow & Ball ‘Railings’ cabinetry, met by microcement rendering to the upper walls. A hidden cellar door leads down to a utility space to keep functional clutter out of sight.Save this picture!© Nick DeardenThe heaviness of the concrete is balanced by the use of soft oak joinery and a large skylight above the kitchen island. Simple oak sash windows draw in yet more light in a nod to the traditional glazing of Victorian-era terraces, and extend the width of the kitchen onto the leafy side return passage.Save this picture!© Nick DeardenSave this picture!© Nick DeardenChallenged with an oppressive ceiling height in the existing kitchen, DGN Studio lowered the floor level by half a metre and opted for an expressed timber ceiling structure to give the new extension the best possible light and height. The lowered floor level is expressed structurally as a concrete tray from which three concrete columns rise to support a T-shaped steel frame which in turn carries the upper level of the house.Save this picture!© Nick DeardenThe internal concrete tray extends into the garden where the concrete retaining walls, plinths & steps form benches and informal seating.Save this picture!© Nick DeardenUpstairs DGN Studio applied a lighter touch, removing a disused chimney breast and reorganising the bathroom into a functional, well-lit private space. The bathroom window previously looked into the neighbouring shower, so DGN Studio shifted this across and added a skylight over the bath to reintroduce light and privacy for both the clients and neighbours.Save this picture!© Nick DeardenThe architects have played with depth and functionality on the tight urban site. The interior concrete benches are utilised outside too; the sash windows perforate the long, low concrete forms creating intermittent nook seating all along the side return and rear patio.Save this picture!© Nick DeardenProject gallerySee allShow lessSou Fujimoto Architects Design “Garden in a Box” as Shenzhen’s New Exhibition HallArchitecture News7N Architects Selected by Network Rail and RIBA to Shape Britain’s Future RailwaysArchitecture News Share CopyAbout this officeDGN studioOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentExtensionLondon Borough of HackneyOn InstagramOn FacebookUnited KingdomPublished on May 12, 2021Cite: “Concrete Plinth House / DGN studio” 12 May 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardMetallicsHAVER & BOECKERArchitectural Wire Mesh – MULTI-BARRETTE 8130Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsSealantsEffisusGutter Repair – TiteGutter3Aluminium CompositesSculptformAluminium Click-on BattensTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea PrestigeMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Click Roll CapsTiles / Mosaic / GresiteTerrealTerracotta Cladding TileDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE UnilateralWindowsJoskoWindows and Sliding Doors – ONE SeriesMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?伦敦混凝土基座住宅 / DGN studio是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Main Contractor:: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/961480/concrete-plinth-house-dgn-studio Clipboardlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *