Palma Hideaway House / Mariana de Delás

first_img Design Team:Ines Bonet, Blanca Gomez Rodriguez -AriasAssembly And Vegetation:Belén LarrazTable Design:Mariana de Delás & 2Monos StudioCity:PalmaCountry:SpainMore SpecsLess SpecsText description provided by the architects. Palma Hideaway is the result of an ongoing exploration on how to dwell ground floor spaces sited in bustling urban fabrics. (Case study continuation of Raval Hideaway Barcelona).Save this picture!© José HeviaSave this picture!PlanSave this picture!© José HeviaIn this case, the owner acquired a 92sqm former motorcycle repair shop that had been long closed in the frontier of Palma de Mallorca’s old quarter. The space had generous free heights, a non used courtyard and was built in traditional mares stone (mallorcan limestone).Save this picture!© José HeviaSave this picture!© José HeviaAs the existing groundfloor access door created a very violent connection between the road and the studio, it was essential to integrate an intermediate buffer garden area. This garden buffer area serves as a way to get light inside and also act as an acoustic and privacy barrier from the street. This new courtyard  is created by having two opposing layers of facade. First, an exterior light-permeable perforated iron sheet folding door that can be totally opened and gives a gradient of visual privacy to the apartment. And second, a glass and wood frame window structure that shuts down direct noise from across the road. The space between these two skins can be totally o partially opened, with a large number of variations to suit every need.  A wood built-in bench and built-in tiled planters complete the setup ideal for a transitional calming entry ritual where lush plants merge with tiled walls bringing back a Mediterranean courtyard welcome.Save this picture!© José HeviaOnce inside, the proposal generates around a single new diagonal partition that serves as a room divider, storage space and a visual directional guider towards the back exterior space. This single wood partition serves as an aid for all main activities of the dwelling and also creates an acoustic barrier between them.Save this picture!© José HeviaSave this picture!AxonometricSave this picture!© José HeviaThe left side of the partition is reserved for the bedroom and closet area.  This space is elevated a few steps to create a sense of coziness and eye height barrier to the new entrance courtyard. The elevated areas consist of the more domestic ones such as study, bedroom, closets and bathroom. In the bathroom the elevated height is used to go down a few steps making an inbuilt shower/bath for hedonist living.Save this picture!© José HeviaThe right side of the partition is reserved for the common areas. Flooring of polished concrete remain continuous throughout the dwelling to create a sense of amplitude. A central kitchen work island is placed in the middle of the space encouraging central gathering. This table is co-designed and produced by local Mallorca young designers and brings a touch of color and freshness to the more mínimalistic shell.Save this picture!© José HeviaThe living room and dining area are placed at the wider opening close to the back garden. An inbuilt sofa is designed to maximize the space and old pinup calendars found on site are given a second chance by making them the main wall decoration element. Formerly a small door access to exterior space a big opening is done to connect the inside with the exterior backspace. Vines and green are planted to produce an intimidate secret garden in the future. A small guest room and a second bathroom are placed in the old storage space perimetral to backyard.Save this picture!© José HeviaProject gallerySee allShow lessThe Threat of Black Mold to Architecture and its InhabitantsArticlesO6A LOT Housing / SAM architecture + QuerkraftSelected ProjectsProject locationAddress:Palma, Balearic Islands, SpainLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share CopyAbout this officeMariana de DelásOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsMixed Use ArchitectureResidential ArchitectureOfficesPalma de MallorcaOn InstagramOn FacebookPalmaSpainPublished on January 30, 2020Cite: “Palma Hideaway House / Mariana de Delás” [Casa Palma Hideaway / Mariana de Delás] 30 Jan 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Mixed Use Architecture Spain Mariana de Delás Area:  990 ft² Year Completion year of this architecture project “COPY” Manufacturers: JUNG, Complementto, Acor, Faro, Jallut Pinturas, Maderesa ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/932687/palma-hideaway-house-mariana-de-delas Clipboard Palma Hideaway House / Mariana de DelásSave this projectSavePalma Hideaway House / Mariana de Delás Palma Hideaway House / Mariana de Delás “COPY” Projects Photographs 2019 Year:  Photographs:  José Hevia Manufacturers Brands with products used in this architecture project Lead Architects: ArchDaily CopyMixed Use Architecture, Residential Architecture, Offices•Palma, Spain ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/932687/palma-hideaway-house-mariana-de-delas Clipboard Save this picture!© José Hevia+ 22Curated by Clara Ott Share Architects: Mariana de Delás Area Area of this architecture projectlast_img read more