Lockeport Beach House / Nova Tayona Architects

first_img Photographs Projects General Contractor: Lockeport Beach House / Nova Tayona ArchitectsSave this projectSaveLockeport Beach House / Nova Tayona Architects Year:  Trunnells & Tenons Construction Ltd. “COPY” CopyHouses•South Shore, Canada Area:  195 m² Year Completion year of this architecture project Team:Nova Tayona, Rachel Law, Michelle MartinezStructural Engineer:Andrea DoncasterCustom Millwork:The Wooden MenagerieDiagrams / Drawings:Andrew Falls, Tara Castator, Ram EspinoArchitect In Charge:Nova Tayona ArchitectsCity:South ShoreCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Janet KimberRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsWoodTechnowoodPergola SystemsFiber Cements / CementsSwisspearlSwisspearl Largo Fiber Cement PanelsWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40Text description provided by the architects. Within a protected cove along the South Shore of Nova Scotia, at the end of a stretch of sand, a river empties out into the sea. Time and tides have created a one kilometre forested sandbar on which this beach house sits. Save this picture!© Janet KimberApproaching the site is a parallel journey between a low-lying salt marsh to the north-west and the forested sandbar to the south-east. Along that journey, the beach is never in view, and so, the project is ironic as beach houses go. Despite the dramatic location on an expanse of shoreline, the clients were drawn to the internal, cozy character of the site. Scraggly, curmudgeonly tamarack and spruce trees covered in Old Man’s Beard are very particular to some areas of Nova Scotia and thrive in the 10 cm of shallow soil here. The trees shelter the site from the openness of the beach and defend against erosion of the sandbank. A mandate of protecting the sandbank, and the clients’ appreciation of hearing the ocean, but not seeing it were starting points for siting strategy. They did not want their new house to be on display from the beach.The most one sees of the water are moments of shimmering light filtered through the treeline at the site’s southern edge. The sound of waves pull one along a worn footpath through the tree line, towards a break in the vegetation that finally reveals the coast and ocean horizon. From these initial impressions, the house tucks itself against the forest, is hidden from the shore, and beach walkers plus the resident endangered piping plovers are none the wiser.Save this picture!Floor PlanSkinned in black-stained eastern white cedar, the house recedes against the forest backdrop, and contradicts its bright interior. The design takes advantage of passive solar orientation, and catching light. At 10’ (3m) deep, the 48’ (15m) wide cantilevered roof overhang provides the perfect amount of shade in the summer, and allows the low winter sun to warm the concrete floors in the cold season. Not only does the asymmetrical gabled roof provide shelter and shade, it also leverages coastal storms, harvesting rainwater that is funnelled into three 1750 gallon (6600 litre) cisterns. The storage tanks are the sole source of potable water for the house. Save this picture!© Janet KimberTo protect against storm surges, the house is elevated by a grid of helical piles bearing 6 meters down into the sand. Above the piles, the lightweight wood-frame structure houses a straight-forward, one-level plan. Bedrooms and private areas have low-ceilings and an intimate closeness with the trees and north-west light. The tall, main living area has a wide view to the south, towards a small clearing of beach grass and the tree-line separating the house and the shore.Save this picture!© Janet KimberProject gallerySee allShow lessUMNArch Fall 2016 Lecture SeriesLecture SeriesThese are 18 of the World’s Strangest BuildingsArchitecture News Share CopyAbout this officeNova Tayona Architects OfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSouth ShoreCanadaPublished on August 23, 2016Cite: “Lockeport Beach House / Nova Tayona Architects ” 23 Aug 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialPlastics / FibersRodecaTranslucent Building Elements in Downton Primary SchoolSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – LonglightBathroom FurnitureBradley Corporation USAToilet Partition CubiclesSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – One-offAcousticFabriTRAK®FabriFELT™ for Walls and CeilingsBoardsStructureCraftStructural Panel – Dowel Laminated TimberThermalSchöckInsulation – Isokorb® Concrete to SteelDoorsJansenSmoke Control Door – Economy 60Louvers / ShuttersShade FactorExternal Venetian BlindsMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Manufacturers: Ideal Roofing, Kolbe, Bellfires Save this picture!© Janet Kimber+ 29 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/793778/lockeport-beach-house-nova-tayona-architects Clipboard Architects: Nova Tayona Architects Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/793778/lockeport-beach-house-nova-tayona-architects Clipboard Canada “COPY” 2016 ArchDaily Photographs:  Janet Kimber Manufacturers Brands with products used in this architecture project Lockeport Beach House / Nova Tayona Architects Houseslast_img read more

Stacked House / Studio Lotus

first_img Design Team:Ambrish Arora, Sidhartha Talwar, Anusha Pulapaka, Harshvardhan KumawatLighting Design Consultant:Abhishek KhandelwalClient:Mr. Darpan WadhwaCivil Works:Baleshwar MondalMetal Works:DG EnterprisesCity:New DelhiCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Andre J FanthomeRecommended ProductsPartitionsdormakabaSliding Wall Systems- HSW/FSWWindowsJansenWindows – Janisol PrimoMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedWoodSculptformTimber Click-on BattensText description provided by the architects. Daylight, ventilation, interconnectedness and privacy inform the design of this house by Studio Lotus in a dense part of the Panchsheel Enclave neighborhood in New Delhi. Sited on a small one-side-open plot of 200 sq.m area, Studio Lotus has designed this house as two interconnected duplex apartments for an extended family of six; the client, his wife and two children in one apartment, and his elderly parents in the second apartment.Save this picture!© Andre J FanthomeSave this picture!Plan – First floorThe west-facing plot is 9m x 24m deep and is enclosed by buildings on three sides with no setbacks, with the narrower 9m face opening towards an 8m wide feeder road. The team took on the challenge of creating an airy, day-lit sanctuary that would remain naturally illuminated, with all rooms cross-ventilated throughout the day despite the restrictive site conditions.Save this picture!© Andre J FanthomeThere was also the desire to create a strong visual connection between the different units to facilitate a sense of connected living for the family units. This became the starting point for the design exercise that evolved into a series of vertically stacked volumes– the four-storey home is expressed as two staggered duplexes around a central courtyard and a small rear courtyard that is staggered in section, allowing light and ventilation deep into the lower floors. The street-facing west façade, the offset central courtyard, and the diagonally placed third court form the three vertical spines around which all the rooms find their rightful place.Save this picture!© Andre J FanthomeThe west front comprises the living rooms and the master bedrooms of the two units, opening through the courtyard into the rear volume, which houses the dining and the kitchen on the lower floors and bedrooms on the upper floors respectively. Multiple balconies and walkways connect these living spaces, creating a characteristic staggering of the floor plates that articulates the internal courtyard. The primary central courtyard has been designed as a triple-height light colored wall to act as a reflector for the South light into the internal spaces that are staggered around it. The courtyard is also flanked by verandahs that are outdoor extensions to life within the house and a place for different family units to be able to chat across from the space they occupy, like in an old fashioned aangan.Save this picture!DiagramThe intervention serves to activate the entire vertical volume inside with fresh air and ambient lighting. To further aid ventilation and diffusion of natural light in the living spaces, the linear stairwell connecting all floors has been placed along the southern façade, owing to it receiving the lowest levels of illumination and a small sky-lit courtyard has been created at the south-east corner of the site. Views of the tree-lined street have enabled the studio to design the external glazing in accordance with the ‘split’ within the house–the north-western façade has a glazed surface, while the south-western face features exposed brickwork.Save this picture!© Andre J FanthomeTo maximize the heights within this tight space, structural engineer BL Manjunath came up with an innovative hybrid structural system, comprising of a modular metal grid of beams and columns with concrete slabs poured within the frame, accommodating the beams within the slab. This maximizes heights and creates seamless sightlines with no visual obstruction and exposes the structural system–making this small home a frugal yet finely crafted expression of its materials.Save this picture!SectionThe design employs an earthy material palette to elevate the tactile experience of the shell complementing the open, airy spaces. White plastered walls, exposed metal work and white terrazzo flooring populate this shell, facilitating the overarching intent of crafting light and roomy volumes. Subverting the archetype of poorly-lit row-houses characteristic of such dense neighborhoods, the design of Stacked House proposes an alternative morphology for residential developments in Indian cities–one that borrows from traditional building patterns as much as it does from modern technological innovation.Save this picture!© Andre J FanthomeProject gallerySee allShow lessHouse in Sumiregaoka / Design Associates NakamuraSelected ProjectsJW Marriott Hotel / GenslerSelected Projects Share MEP Consultant: Antrix Construction “COPY” Stacked House / Studio Lotus Structural: Photographs:  Andre J Fanthome Manufacturers Brands with products used in this architecture project ArchDaily Year:  2019 Baleshwar Mondal Area:  220 m² Year Completion year of this architecture project Manjunath BL Interior Contractor: Photographs Projects Houses CopyAbout this officeStudio LotusOfficeFollowProductBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesNew DelhiStudio LotusOn FacebookIndiaPublished on May 25, 2021Cite: “Stacked House / Studio Lotus” 24 May 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardMetallicsHAVER & BOECKERArchitectural Wire Mesh – MULTI-BARRETTE 8130Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsSealantsEffisusGutter Repair – TiteGutter3Aluminium CompositesSculptformAluminium Click-on BattensTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea PrestigeMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Click Roll CapsTiles / Mosaic / GresiteTerrealTerracotta Cladding TileDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE UnilateralWindowsJoskoWindows and Sliding Doors – ONE SeriesMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?印度叠屋 / Studio Lotus是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopyHouses•New Delhi, India ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/962194/stacked-house-studio-lotus Clipboard Architects: Studio Lotus Area Area of this architecture project Manufacturers: Daikin, Kohler, ALCOI, Shades of India Antrix Construction Pvt. Ltd India “COPY” Vineet Lochan Gupta Interiors: Structural Consultant: Save this picture!© Andre J Fanthome+ 25Curated by Hana Abdel Share Stacked House / Studio LotusSave this projectSaveStacked House / Studio Lotus ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/962194/stacked-house-studio-lotus Clipboardlast_img read more